Orbán Balázs a demarsról: Szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét, itt mondhatnak, amit szeretnének

2023. július 25. 13:23

A politikus is megszólalt a miniszterelnök tusványosi beszédéről.

2023. július 25. 13:23

A miniszterelnök politikai igazgatója Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elemezve kiemelte: 

nem lehet tagadni, hogy a háború vesztesei között ott van Európa és az Európai Unió. 

A gazdasági számok egyértelműek: Németország recesszióba fordult, az ipar leépülése megkezdődött, az infláció az egekben–sorolta a politikus. Ebből a vezetési válságból minél előbb ki kellene keverednie Brüsszelnek és ebből a szempontból a jövő év kulcsfontosságú lesz–utalt a jövő évi európai parlamenti választásokra. 

Orbán Balázs reményét fejezte ki, hogy lesz esély egy másfajta, jóval kiegyensúlyozottabb megközelítésre. Magyarországnak törekednie kell szövetségesek keresésére Európán belül és a világon mindenütt – húzta alá. Kitért arra is, hogy Magyarországnak továbbra is „harcolnia kell”, az európai vitákba nem érdemes feltett kézzel belemenni.

Magyarország legfontosabb erejét abban látta, hogy 

a nagy ügyekben rendszeresen »szondázzák« a népakaratot, amiben feszültség van, több millió magyar állampolgár nyilvánít véleményt. 

Ezt a véleményt a magyar kormánynak kötelező képviselnie – közölte. 

USA vs. Kína

Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában rámutatott: nagyon veszélyes időszakba érkeztünk, nemcsak a szomszédban dúló háború miatt, hanem amiatt is, mert a két nagyhatalom–az Amerikai Egyesült Államok és Kína–vetélkedése meghatározó lesz a következő évtizedekben. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy hegemón, aki egyedül uralja a világrendet és van egy másik feltörekvő ország, akkor a kettejük viszonya alakulhat konfliktusok mentén és alakulhat békésen.

Európa és Magyarország érdeke, hogy a két nagyhatalom közötti új egyensúly ne háborús körülmények között alakuljon ki, hanem békés együttműködés keretében. Egész Európának a következő években erre a politikai rendszerre kellene felfűznie a gondolkodását–hangsúlyozta. 

Orbán Balázs szerint Magyarország számára a béke szorgalmazása és a békés világkereskedelem propagálása lehet az a külpolitikai „kitörési pont”, amin keresztül a nemzeti céljainkat is el tudjuk érni. Európa szerepét illetően is van egyfajta megosztottság, van akik azt mondják, hogy az Egyesült Államok segéderejeként kellene működni, ugyanakkor a magyar és francia álláspont arról szól, hogy Európának önálló pólusként kellene viselkednie és egyfajta közvetítő szerepet kellene betöltenie.

Gazdasági fordulat

A jövő júliusra várt itthoni gazdasági fordulatról elmondta: most a legfontosabb, hogy megvédjék az eddigi eredményeket, a 2024-es költségvetési tervek ezt biztosítják. Továbbra is lesz teljes foglalkoztatottság, megvédik a nyugdíjak reálértékét, a rezsicsökkentést, és Európában a legtöbbet fordítják családtámogatásra–sorolta. Hozzátette: ez a körülöttünk lévő negatív tendenciák–az orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciós politika–miatt sokkal több költségvetési forrást igényel, mint korábban, és amit szeretnének.

A kormányfő Tusnádfürdőn arra utalt, azt remélik, ebben fordulat lesz a következő hónapokban és a költségek lefelé mennek és a gazdaság újraindításával több forrás áll rendelkezésre és tovább tudnak lépni. Rövid távon védekeznek és hosszabb távon újra egy offenzív időszakot készítenek elő–jelezte Orbán Balázs.

A román fél által a tusnádfürdői beszéd előtt átadott demarsról elmondta: a mi álláspontunk az, hogy

nagy szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét, itt olyan helyzet van, hogy mondhatnak, amit szeretnének, 

és „erre a szabadságra mi magyarok nagyon büszkék vagyunk, szívesen ajánljuk figyelmébe másoknak is”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 04. 11:46
Európa szégyene lett az ország..köszi,fidesz!
Turán
2023. július 25. 15:43
Annyit számítana kb. mint a mi dumànk ott Kis tét kis lóvé.
jeva081308
2023. július 25. 15:18
Nem is értem, honnan vette a román külügy a bátorságot, hogy egy ilyen "demars"-ot kiadjon. Németekkel, franciákkal is megmernék tenni?
Majdmegmondom
2023. július 25. 14:59
Látom újra sikerült bejutnia több néven is a főtrollnak! Ennek így semmi értelme! Ki kell zárni azt, aki egy IP címről több álnéven írogat! És legalább normálisan gondolkodna, de ez a sok néven írogató hülye csak gyűlölködik, fröcsög! Szóval kedves mandi tegyetek valamit végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!