Káros, ráadásul teljesen értelmetlen Molnár Gyula javaslata – Párkányi Eszter elemző a Mandinernek

2021. szeptember 23. 07:00

Az ellenzéki képviselő az országgyűlési választást követő kilencven napig felfüggesztené a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogkörét, nehogy megakadályozza az elszámoltatást. Ahogy Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője rámutatott, Molnár a javaslatával politikai érdekek mentén egyértelműen hátrányos helyzetbe hozna mindenkit, aki kegyelemért folyamodik.

2021. szeptember 23. 07:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Megnyirbálná a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörét az MSZP-ből a DK-ba tartó Molnár Gyula. Az ellenzéki politikus nemrég jelentette be, hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az államfő az alaptörvényben meghatározott

egyéni kegyelmezés jogát az országgyűlési képviselők választása kiírásának napjától a választás napját követő kilencven napig ne gyakorolhassa.

A politikus a javaslat indoklásában azt írja, hogy „az államfő öt éves hivatali ciklusára tekintettel előállhat olyan helyzet, hogy a köztársasági elnök pártállása eltér az aktuális kormányt alkotó pártokétól és az aktuális választói akaratot kifejező országgyűlési többségtől. Minden valószínűség szerint ez következik be 2022 tavaszán is, hiszen a fideszes többség a ciklus utolsó napjaiban választja meg az új államfőt.”

Szerinte pedig a gyakorlatban előfordulhat , hogy egy későbbi kormányváltást követően egy köztársasági elnök a saját párttársainak, bűncselekményt elkövető politikusoknak vagy akár állami közbeszerzéseken jogsértő módon győztes vállalkozások vezetőinek adhat – korlátozás nélkül – kegyelmet, megakadályozva ezzel az elszámoltatást.

„Molnár javaslata első pillantásra teljesen értelmetlen, egyrészt mert az indokolásban megfogalmazott célok elérésére alkalmatlan, és több, ártatlan személy számára is felesleges nehézségeket okozna” – nyilatkozta a javaslat kapcsán a Mandinernek Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Kifejtette: az Igazságügyi Minisztérium adatai alapján a sikeres kegyelmi kérvények aránya az elmúlt húsz évben évente 0,53 és 4,44 százalék között szóródott. Ebben az időszakban összesen 16 916 kegyelmi kérelmet nyújtottak be, és csak 344 fő részesült egyéni kegyelemben, ami két százalékos arány.

A kegyelemben részesített személyek száma tehát rendkívül alacsony, és a kegyelmezés rendszerint komoly indokoltsággal bír

– hívta fel a figyelmet Párkányi Eszter.

„Molnár Gyula így moratóriumot kíván bevezetni egy olyan eljárásra, amely csak megindított büntetőeljárás esetében értelmezhető, és ezekben a büntetőeljárásokban is meg kellene jelennie a terhelti pozíciónak, vagyis az adott ügyben megalapozott gyanúsításnak, vádemelésnek kellene történnie kilencven nap alatt” – magyarázta az elemző. A büntetőeljárások időigénye tipikusan többszöröse ennek az időtartamnak, vagyis ez a korlátozás nem tudna érvényesülni – szögezte le.

Párkányi Eszter szerint a javaslat kifejezetten káros volta abban nyilvánul meg, hogy politikai érdekek mentén egyértelműen hátrányos helyzetbe hozná azon személyeket is, akiknek kegyelmi eljárásának lezárása éppen a tilalom idejére esne, vagyis indokolatlanul korlátozná a büntetőjogi méltányosság érvényesülését a politikailag nem kitett ügyek érintettjei számára.

Molnár emellett feltételezhetően azzal sincs tisztában, hogy az államfő közvetlenül nem járhat el kegyelmi ügyekben. Ahogy a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megtalálható tájékoztatóból is kiderül, a határozathozatalnak minden esetben feltétele, hogy a legfőbb ügyész, illetve az igazságügyi miniszter előterjesztést tegyen az elnöknek. Az államfő a kegyelmi határozatához – akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad – nem köteles indokolást fűzni. A határozat azonban akkor válik érvényessé, ha azt az igazságügyi miniszter ellenjegyzi. Ha ez nem történik meg, a kegyelmi eljárás befejeződik.

Mindezek mellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy büntetőeljárás a nyomozás megkezdésének időpontjától nemhogy nem fejeződik be kilencven nap alatt, hanem sok esetben még a gyanúsításig sem jut el. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. szeptember 23. 15:18
Nem állunk egyedül azzal, hogy várjuk az EU demokratáinak egységes ítéletét a magyar ellenzék demokráciát lábbal tipró terveiről. https://888.hu/kinyilott-a-pitypang/tukon-ulve-varjuk-hogy-az-europai-bizottsag-felteni-kezdje-a-jogallamisagot-a-baloldaltol-4334005/
barnabibambi
2021. szeptember 23. 11:52
Te idióta! A keresztény vallás erőszakolása az iskolákba,a nyakatekert nemzeti tanrend,az iskolák,az ellátó szervezetek kiszervezése fidesznyik érdekeltségekbe,a tudományos és művészeti élet szabadságának megnyirbálása és bevételi forrásainak korlátozása,Az állami kórházak katonai felügyelete és ,az orvosok szólásszabadságának jogtalan korlátozása,a média kitiltása az EÜ intézményekből,a nép zsarolása ,megfélemlítése.A "0" járványvédekezéssel a honi magyarság szándékos pusztítása,a külhoni magyarok a hazaiakhoz viszonyított kiemelt támogatása a szavazataikért.A honi nyuggerek koplaltatása !Soroljam tovább te üresfejü ökör? A fentiek zömében Hitler és a lovas tengerész politikájának sarokkövei voltak!
barnabibambi
2021. szeptember 23. 11:09
Sokkal egyszerűbb ha kivágják a várból azt a mihaszna hülye fidesz liblinget!
DFK
2021. szeptember 23. 10:46
Az a helyzet, hogy most már azt várom majd az ötödik Orbán kormánytól, hogy legyen illiberálisabb, kevésbé toleráns és legyen diktatórikusabb. Röviden, hulljon vissza a baloldalra minden, amit most mondanak. Legyenek a baloldali művészek minden értelemben földönfutók, legyen a baloldaliak számára levegőtlen világ, legyenek a bankszámláik zárolva, ha tüntetni mernének, akkor éles lövedékkel lőjjenek rájuk. A közszférából, állami állásokból távolítsák el a baloldaliakat. Tovább is van, mondjam még?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!