Szijjártó: Támogatjuk az Egyesült Államok közel-keleti béketervét

2020. szeptember 15. 15:39

A külügyminiszter kiemelte: ha stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányában.

2020. szeptember 15. 15:39

Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Washingtonban.

Szijjártó Péter rámutatott: ha béke és stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányában. A magyar kormány a békefolyamatra vonatkozó amerikai tervek támogatását várja a nemzetközi politikai szervezetektől, az Európai Uniótól is – mondta a miniszter az MTI-nek, mielőtt a Fehér Házban találkozott Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump elnök kabinetfőnökével.

Szijjártó Péter egyedüli európai uniós külügyminiszterként részt vesz kedd délután az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján, amelyet „történelmi dokumentumnak” nevezett. „Világos, hogy Donald Trumpnak személyesen, illetve az amerikai elnöki adminisztrációnak elképesztően nagy a szerepe ebben a kérdésben, Trump elnöknek is jár a nagyrabecsülés és a köszönet” – fogalmazott.

„Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Közel-Keleten, kiállunk Izrael mellett, s kiállunk amellett is, hogy Izraellel szemben nem lehet kettős mércét alkalmazni” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Ezt követően a kormány nevében egyezményt ír alá a Virgin Galactic űripari vállalattal. Mint tájékoztatott, ennek nyomán a szektorban tevékenykedő magyar cégek szoros tudományos-mérnöki-műszaki együttműködésre kapnak lehetőséget.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozik Jared Kushnerrel, Donald Trump vejével és közel-keleti főtanácsadójával is.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2020. szeptember 15. 17:26
Az egész békekötésnek az a lényege, hogy ez után már adhatnak el fegyvereket a jenkik a szerződött országoknak, mivel garantálják, hogy nem támadják meg azokkal a zsidókat.
Akitlosz
2020. szeptember 15. 16:22
"A külügyminiszter kiemelte: ha stabilitás van a Közel-Keleten, akkor jó esély van arra, hogy nem indulnak meg újabb migrációs hullámok Európa irányában." De indulnak. A migrációs hullámok nem csak onnan jönnek, hanem India környékéről is és Afrika jó nagy részéről is. És kevésbé az számít, hogy ott mi van. Azért jönnek a migrációs hullámok Európába, mert jöhetnek, az európai országok nem hajlandóak megvédeni magukat, sőt tömegével osztogatják az állampolgárságot a bevándorlóknak. Ép elméjű országok - például Szaúd-Arábia - ilyent nem tesznek. Úgyhogy súlyos téveszme a külügyminiszter véleménye és politikája. Európa nem tud rosszabb hely lenni Afrikánál. Semmiképpen. Ezt az afrikaiak tudják. Úgyhogy jönnek, mert jöhetnek. A Bangladesiek is. A Közel-Keletet pedig éppen az Amerikai Egyesült Államok cseszte szét, magyar segítséggel. 2003-ban a nemzetközi jogot megsértve megagresszorkodta Irakot az olajért. Ez 17 éve volt. Aztán Líbiát is Aztán Szíriát is. Ezek a lépések éppen a migráció elősegítését szolgálták. Nem jó, ha egy külügyminiszter ennyire nem akarja átlátni a világpolitikát és annak az összefüggéseit. :-(
villogókékfog
2020. szeptember 15. 16:19
Öröm lesz hallgatni ballibék hörgését. Belesárgulnak:-)
llnnhegyi
2020. szeptember 15. 15:58
Tisztelt Szijjártó Péter külügyminiszter úr! Hogyan érzi magát a világtól elszigetelten? Kérem írja meg a volt liberalbolsevista kulugyüminisztereinknek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!