A TASZ is búcsúzik az Indextől

2020. július 28. 18:08

„A szabad sajtó és a jogvédő szervezetek feladata, felfogása között sok hasonlóság van. Mindkét intézmény az állami hatalom államon kívüli korlátját jelenti, ha betölti feladatát” – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért közleményében.

2020. július 28. 18:08

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megszakítja együttműködését az Index.hu-val – írja a hvg.hu, amely idéz a szervezet Kapronczay Stefánia ügyvezető igazgató aláírásával megjelent közleményéből is.

A szabad sajtó és a jogvédő szervezetek feladata, felfogása között sok hasonlóság van. Mindkét intézmény az állami hatalom államon kívüli korlátját jelenti, ha betölti feladatát. A tevékenységeink között annyi egyezés biztosan van, hogy célunk a hatalom működését szemmel tartani, a hatalommal való visszaélést leleplezni. A hasonlóság mellett a jogvédő szervezeteknek, mint a TASZ-nak is, elemi szüksége van a nyilvánosságra, amit a szabad, állami hatalomtól független sajtó tud biztosítani. A nyilvánosságon keresztül tudjuk elérni, hogy a feltárt jogsértésekre minél többen figyeljenek, ami az egyik legfontosabb eszközünk arra, hogy az általunk képviselt polgárok jogainak érvényt szerezzünk. 2020. július 24. után ezt a célt nehezebb lesz elérnünk” – olvasható a közleményben.

Az elmúlt években számos ügyünkről számolt be az Index.hu, és működtünk együtt azért, hogy az igazságtalánságokra fény derüljön, illetve  a hatalom működése átláthatóbb legyen. Az Index.hu felületén futott a TASZ első SZABAD-díjának közönségszavazása, amellyel a szabadságért tevékenyen fellépő polgárt díjazzuk, és amiben valamennyi értékünk egyszerre van jelen.

A közlemény szerint a szerkesztőség a felmondással „nemcsak példát, de erőt is mutatott”. „A kockázatok vállalásával, az elveik melletti töretlen kiállással teremtették meg az erőt, amiből valami új születhet. A megalkuvás ugyanis járhat anyagi előnyökkel, de teremtő helyett pusztító ereje van. A tiszta kiállással az indexesek megőrizték hitelességüket ahhoz, hogy független újságíróként tovább tudjanak dolgozni. Ezzel megmutatták valódi erejüket, és megerősítették közösségüket is, amire építve most van lehetőség valami újat, a szabad sajtó elveinek megfelelőt létrehozni. Az út még korántsem tiszta és rengeteg rajta a buktató, de a sikernek az esélye sem lenne meg, ha nem lépnek fel együtt és világosan az elveik védelmében. Ez a bátorság, a szabad ember bátorsága az, amiért már önmagában megérdemlik a támogatásunkat is az előttük álló nehéz építkezéshez” – zárul a TASZ közleménye.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2020. július 29. 13:48
Arról miért nem beszéltek drága TASZ-osok, hogy egy hónapja készítitek fel az újságírókat a felmondásra? https://pestisracok.hu/a-tasz-jogi-fejtagitokat-tartott-a-felmondasba-hajszolt-indexes-ujsagirok-szamara/ Lebuktatok, szándékosan vertétek szét a zindexet.
nyoooc
2020. július 29. 09:39
"A tevékenységeink között annyi egyezés biztosan van, hogy célunk a hatalom működését szemmel tartani, a hatalommal való visszaélést leleplezni." Az igazi független újságírás célja szerintem a tények feltárása, megírása lehetne, valamint teret biztosítani a különböző vélemények szabad kifejtésének.
B_kanya
2020. július 29. 08:40
Ez az a gindex az, ahonnan csak egyvalaki állt fel 2017-ben, mikor gé lajos megvette őket? És ez az a TASZ, ahová Schiffer Bandi már nem menne vissza?
Selamat
2020. július 29. 07:26
Biztos más is unja már ezt a libsi sirámtengert, de én már qvára. Tasszal, nyugati és honi libsi szemeteikkel együtt. Olyan mérhetetlenül unom, hogy már azt sem tudják elérni, hogy kiváltsanak egy rohadjatok meg fílinget. Pedig a java még csak most jön, mert ahol lehetett a világban, ott a rohadék magyar libsik mindenhol feljelentették a Zorbánt. Mert az tette tönkre a zindexet. Személyesen. Ja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!