Németh Miklós: Én '90-ben többet vártam

2014. október 31. 11:16

Ügynökkérdésről, a rendszerváltás óta eltelt 25 évről és a keleti nyitásról kérdezték a rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnököt, életrajzi könyvének megjelenése kapcsán.

2014. október 31. 11:16

Németh Miklós mást várt '90-ben: mint mondta, a pártok nem ültek össze, a kerekasztal szétesett. Stigmatizálták egymást, miközben nagy problématömeg volt előttük az asztalon. Hozzátette: ma sem késő, hogy belássák a pártok, hogy legalább 10-15 fontos témakörben meg kell állapodni alap dolgokban és azokhoz nem szabad hozzányúlni.

Arra a felvetésre, hogy a baloldali pártokat próbálja meggyőzni erről, azt mondta, ő 2000 novemberében búcsút intett a politikának és ez valószínűleg így is fog maradni.

Az ügynökkérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a magyar belügyminisztériumból hazapateroltattam a szovjet tábornokokat”, akiknek minden átment a kezükön az 50-es évektől kezdve: „mindenről csináltak másolatokat és napokig kamionokkal hordták a papírokat”, még hónapokkal a Dunagate előtt. Riporteri kérdésre hangsúlyozta viszont: a teljes nyilvánosságra ettől még nagyon nagy szükség lenne, 25 év után is. De nyári kijelentésére utalva megismételte, hogy az iratok teljességét Moszkvában kell keresni.

A keleti nyitással kapcsolatban Németh azt mondta: fontosak a keleti kapcsolatok, de egy pillanatig nem lehet kétséges, hogy Magyarország helye az EU-ban van. A fékek és ellensúlyok megnyirbálása ellenére demokrácia van Magyarországon – szögezte le. Hozzátette: van ugyan egy-két rasszista, de azok vannak Németországban vagy Franciaországban is. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. október 31. 20:00
"Én '90-ben többet vártam" Ki nem?
indiáner
2014. október 31. 17:52
Én, a Gyula, meg a Tóth Ottó...
oskar
2014. október 31. 17:42
Na igen. Talán a "dunagate" előtt még egyben lehettek azok az akták. De ha most az oroszok átadnák a teljes listát akkor sem lenne jó az Magyarországnak. Ezt 1990-ben kellett volna! Ha valaki kíváncsi, hogy róla jelentettek-e az forduljon a Történeti Hivatalhoz!
C.Dömötör
2014. október 31. 15:54
Ki az, aki nem várt többet '90-ben? Én akkor azt hittem, hogy húsz év múlva utolérjük Svájcot. Még leírni is kínos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!