Jávor szerint a PM is frakciót alapíthat

2013. június 14. 16:47

Az alkotmányügyi bizottság pénteken beterjesztett házszabály-módosító javaslata lehetőséget ad, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) parlamenti képviselői is frakciót alakíthassanak, így ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt, a PM benyújtja frakcióalakítási kérelmét – mondta Jávor Benedek az MTI-nek.

2013. június 14. 16:47

A PM társelnöke arra hivatkozott, hogy a javaslat alapján képviselőcsoportot alkothat az azonos párthoz tartozó legalább három képviselő, ha mandátumukat ugyanazon önálló országos pártlistáról szerezték. Márpedig a PM nyolc képviselője egyaránt az LMP listájáról került be az Országgyűlésbe, azaz teljesíti az említett feltételt. Így ha a parlament elfogadja a házszabály-módosítást, a PM kezdeményezi, hogy frakciót alakíthasson – mondta Jávor Benedek, megjegyezve: annak is örülnek, hogy az LMP előtt megnyílt a frakcióalakítás lehetősége.

Az alkotmányügyi bizottság pénteki ülésén döntött arról, hogy a házszabály módosítását kezdeményezi. A jelenleg hatályos szabály szerint képviselőcsoportot legalább 12 képviselő alakíthat, a bizottság most azt javasolta, hogy három, ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző képviselő is megtehesse ezt.

Ezután a Demokratikus Koalíció közölte: pártjuk a feltételt teljesíti (tíz képviselője az MSZP listájáról szerzett mandátumot). A fideszes Gulyás Gergely viszont úgy vélekedett: sem a DK-nak, sem a PM-nek nincs joga a frakcióalakításra. Közleményében azt írta: az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése alapján erre csak a választásokon 5 százalékot önállóan elért pártoknak van lehetőségük, azoknak, amelyek nem indultak az előző választáson, nincs.

Az LMP parlamenti frakciója február 11-én szűnt meg, miután a 15 tagú képviselőcsoportból nyolcan kiléptek. A Lehet Más a Politikából kivált parlamenti képviselők Párbeszéd Magyarországért néven új pártot alapítottak. A frakció léte anyagi és megszólalási lehetőségek tekintetében is fontos a pártok számára.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
klr2013
2013. június 16. 11:17
Ezt annyira megszívta a PM. Az LMP kiállt az elvei mellett és nem hagyta zsarolni magát a szociknak meg Bajnaiéknak. Majdnem belehaltak, de kapaszkodtak rendesen. Nemrégiben volt egy konferenciájuk, ahol Sólyom, Róna, Ángyán is felszólalt. Az szdsz utód vádat kezdik teljesen lemondi magukról. Még a végén normális párt lesz belőlük.
mustármag
2013. június 15. 07:43
Az alkotmánybírók pénzéből kell finanaszírozni.
mustármag
2013. június 15. 07:41
Saját zsebedből, ne az adófizetőkéből.
kulalak
2013. június 14. 23:17
Ezt csak azért mondja, hogy benne legyenek a hírekben. Szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!