Az LMP üdvözli a rehabilitációs ellátás szüneteltetésével kapcsolatos Ab-döntést

2012. december 06. 10:38

Az LMP üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzést kizáró törvényi rendelkezést, a kormánytól viszont azt várja, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a megváltozott munkaképességűek esélyegyenlőségét „súlyosan korlátozó” szabályokat.

2012. december 06. 10:38

Szél Bernadett, az LMP képviselője csütörtöki közleményében azt írta: pártja már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a rokkantsági ellátások átalakításáról szóló törvény súlyos, az érintettek esélyegyenlőségét korlátozó szabályokat tartalmaz, és ahelyett, hogy elősegítené, csökkenti munkaerő-piaci részvételüket. Az LMP szerint ugyanis az idén januárban életbe lépett rokkant-ellátási törvény olyan ellátási összegeket vezetett be, amelyek nincsenek tekintettel az egészségkárosodás miatti többletkiadásokra, emellett az ellátással párhuzamos munkavégzést kizáró, illetve korlátozó szabályaival ellenösztönzést teremtett az érintettek munkavállalására.

A szakpolitikus közölte: az LMP ezért üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, ugyanakkor további lépéseket sürget. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a megváltozott munkaképességűek elszegényedéséhez vezető, és esélyegyenlőségüket súlyosan korlátozó szabályokat - közölte Szél Bernadett. A politikus közleményében emlékeztet az LMP korábbi javaslatára, amely arról szólt, hogy az ellátások összegének megállapításakor – a munkaképesség-csökkenés mellett – a többletkiadásokat (pl. gyógyszerek, speciális segédeszközök, az orvoshoz járás közlekedési költségei) is vegyék figyelembe.

 

Az Alkotmánybíróság szerdán közölte, hogy alaptörvény-ellenes az a törvényi rendelkezés, amely bármely, akár minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység végzése esetén is kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását, ezért a testület megsemmisítette a vonatkozó szabályt. Az Ab szerint a szabályozás nem segíti elő a rászorulók munkába állását, és mielőbbi, teljes és másokkal egyenlő mértékű társadalmi részvételüket, sőt annak ellenében hat. A megváltozott munkaképességűekről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálatát Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. december 06. 13:01
es aki mondjuk lerokkant a labara, es ezert rehabot kap az miert ne dolgozhatna a kezevel? a rehabjaradek az NEM munkanelkuli segely, hanem azert kapja mert rokkant, es emiatt egyreszt tobbletkiadasok keletkeznek, masreszt kompenzalando a helyzetet legalabb minimalisan.
Claypool
2012. december 06. 11:47
Itt igazat adok a bálnamentőknek! Több mozgáskorlátozott,rokkantnyugdíjas ismerősöm van,és elképesztő történeteket halottam a felülvizsgálatokon történtekről! Ha a bohóc ruhába öltözött,korkedvezményes ,42 éves, body builder alkatú nyugdíjas készenléti rendőröket akarja szívatni a kormány,akkor tegye azt,de ne a fél lábú,meg félkarú szerencsétleneket terelje vissza a munka világába,erőszakkal,sokszor cinikusan!
bdi
2012. december 06. 11:47
A kormány pedig tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését, és már fogalmazza az alkotmánymódosítást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!