Nyilvánosak a 2012-es megszorítás részletei

2011. november 04. 10:31

400 milliárd forinttal nagyobb kiigazítást ígér a kormány külföldieknek készült tájékoztatójában, mint amelyről a Széll Kálmán Tervben és a konvergenciaprogramban szó volt. Mindezt nagyrészt a kiadások csökkentésével, 40 százalékban azonban a bevételek növelésével kívánják elérni.

2011. november 04. 10:31

Egyszerre három, a költségvetés egyenlegét javító „csomagot” épített be a 2012-es büdzsébe a kormány, így összesen 1400 milliárd forintos kiigazításra készül jövőre - írja a Portfolio a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt, elsősorban külföldi befektetőknek szóló tájékoztatója alapján. A Széll Kálmán Tervben és a konvergencia programban ugyanakkor korábban 1000 milliárd forint értékű összegről volt szó.

A portfolio.hu birtokába került angol nyelvű tájékoztató szerint a kormány befagyasztaná a béreket a közszférában és felső határt szabna a szociális- és családtámogatásokra költhető összegnek. A portál megjegyzi, a korábban közöltnél több mint tízszer nagyobb megtakarítást említ az anyag a korkedvezményes nyugdíjak megvonásával kapcsolatban, miközben elismeri, hogy a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatából a korábban tervezettnek legfeljebb harmadát lehet megtakarítani.

A dokumentum szerint a kormány lemond a MÁV és a Volán társaságok összevonásából remélt megtakarításról, ezért azonban az eredetileg tervezett mérték másfélszeresével csökkentené az utazási kedvezményeket. A korábban ígértnél kevesebbet vállal át az állam a MÁV és a BKV adósságából is. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 05. 07:27
Nyilvánosak a 2012-es megszorítás részletei Nem sok jót ígér. De mi lenne itt, ha a GyF-BG és csürhéje regnálna még ma is. Rég csödbe vittek volna bennünket. Mér egy éve nem fizetnének nyugdíjat... Egyébként azt is ígérte a koalíció a választáskor: nehéz évek várnak ránk, ha ki akarunk kerülni abból a csapdából, amibe belevittek bennünket. Aki azt mondja, hogy "nem erről volt szó", az is tudja ezt, csak kéjesen hazudik, populista jelszavakat lenget. Pont azoknak az MSZP-seknek a malmára hajtja a vizet az LMP, akiket olykor látszólag bírál. Hogy ha sikerülne újra a nagy átejtés, akkor összeboruljon velük, mint elődeik az SZDSZ-bet is tették.
kukagyerek
2011. november 04. 15:30
... a polgári, "nemzeti" ügyek kormánya megszorítás ellenes!!!!
demoplutokrata
2011. november 04. 13:43
Kezdetnek nem rossz, de egy 3-szor ekkora megszorításnak jobban örülnék. A probléma viszont az, hogy ahogy a Széll-terv sem teljesült, ebből az 1400 mrdból is jó, ha megvalósul 500 mrd. Gyáva a kormány.
balint60
2011. november 04. 13:41
Ugyan, kinek meglepetés már a mást mondunk a külföldre és mást a "zembereknek". Mára már ez lett az Orbán-kormány mindennapos kommunikációs gyakorlata. Hazug, hiteltelen és tehetetlen népség, úgy ahogy vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!