Támogatták az állatvédelmi törvények szigorítását

2011. szeptember 26. 14:16

Általános vitára alkalmasnak minősítette hétfőn az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt módosító javaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. A szigorodó szabályokat a képviselők többsége támogatja.

2011. szeptember 26. 14:16

Általános vitára alkalmasnak minősítette hétfőn az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt módosító javaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága. Az új szabályozás legfontosabb változása lehet, hogy a kutya veszélyességéről nem kizárólag az eb fajtája, hanem egyedi viselkedésének következményeként alapján ítélkezhet a hatóság - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

A törvény a helyi csipadatbázisok korlátai miatt szükségesnek tartja a transzponderrel - azaz csippel - megjelölt kutyák országos elektronikus nyilvántartásának létrehozását, az önkormányzatok számára az ebrendészeti bírság törvényi bevezetésének lehetővé tételét. Tiltaná a törvénymódosítás az állat küllemének megváltoztatása érdekében végrehajtott sebészeti beavatkozásokat, illetve az élőállatok nyereményként való kisorsolását. A prémtermelési célú hasznosítást kizárólag a csincsilla és az angóranyúlesetében engedélyeznék.

A képviselők többsége támogatja az állatvédelmi jogszabály módosítását. Több honatya úgy véli: a kötelező eboltások megszervezését ismét önkormányzati feladattá kellene tenni. Megjegyezték ugyanakkor:  az „ebadó” - mely maximum 3.500 forint lehetne - újbóli bevezetése tovább növelheti a kóbor kutyák mostani mintegy 100 ezerre tehető számát az országban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2011. szeptember 26. 22:00
"Tiltaná a törvénymódosítás az állat küllemének megváltoztatása érdekében végrehajtott sebészeti beavatkozásokat" Ez ebben a formában nem igaz. Tudtommal kivételt képeznének a tenyésztői csoportok által elfogadott beavatkozások: farokkurtítás, fülvágás
Pirosz-szka
2011. szeptember 26. 14:57
1./ Lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, ezért nem tudok róla, de született már ténylegesen letöltendő börtönbüntetés ítélet a nyilvánosságra került kutyaviadalok rendezőivel, résztvevőivel kapcsolatban? 2./ Embervédelmi törvény is születhetne végre! 3./ Azért mégsem akárkik ülnek a parlamentben, már megint felfedezték a melegvizet: "Megjegyezték ugyanakkor: az „ebadó” - mely maximum 3.500 forint lehetne - újbóli bevezetése tovább növelheti a kóbor kutyák mostani mintegy 100 ezerre tehető számát az országban." Bizony, sőt az emberek fenntartási költségeinek folyamatos emelkedése is odavezethet, ebadó nélkül is, sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!